Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Δημόσιος θηλασμός, γιατί;

Τις τελευταίες μέρες το mail μου κατακλύστηκε από διάφορα μηνύματα από διάφορες ομάδες για τον πανελλήνιο ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό. Μερικά μπορώ να πω απέπνεαν ένα κλίμα φανατισμού υπέρ του θηλασμού κατατάσσοντας τις μανούλες που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να θηλάσουν στις πλέον άχρηστες μανάδες.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω. Θήλασα το πρώτο μου παιδί αποκλειστικά σχεδόν μέχρι 5 μηνών. Τώρα θηλάζω το δεύτερο επίσης αποκλειστικά εδώ και 5μιση μήνες και χαίρομαι που μπορώ και το κάνω περισσότερο από την πρώτη φορά. Σε όλα όμως υπάρχει ένα ΑΛΛΑ.

Για ποιον λόγο να θηλάσω δημόσια;

Μου έτυχε πολλές φορές να θηλάσω εκτός σπιτιού. Φυσικά φρόντιζα να μην χρειαστεί, αλλά μερικές φορές χρειάστηκε.
Τότε όμως για κανένα λόγο δεν έβγαλα το στήθος μου δημόσια. Έτυχε να είμαι σε καφετέρια. Ευγενικά ζήτησα μία καρέκλα και πήγα σε μία γωνία με πλάτη σε όλο τον κόσμο και θήλασα. 
Το καλοκαίρι, μιας και είμαι πρόεδρος του χωριού μου πήγα σε αρκετές εκδηλώσεις και γλέντια. Και έπρεπε κάποια στιγμή να θηλάσω. Ούτε τότε έβγαλα το στήθος δημόσια. Μία-δύο φορές πήγα στο αυτοκίνητο, μία φορά ζήτησα να πάω σε ένα σπίτι (όχι κάποιου συγγενή ή γνωστού). Ακόμα και το Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία, απομακρύνθηκα από την εκκλησία ώστε να μην φαίνομαι. Μία όμως από τις φορές πέρασε κάποιος εκεί που θήλαζα. Και τότε πήρα ένα πανάκι και καλύφθηκα ενώ το μωρό συνέχιζε να θηλάζει κανονικά.

Αν δεν υπάρχει λόγος, δεν βρίσκω το λόγο να θηλάσω δημόσια. Στην τελική αυτή είναι μία στιγμή ανάμεσα σε εμένα και το μωρό μου. Για ποιον λόγο λοιπόν να γίνεται θέαμα, με την καλή έννοια, σε γνωστούς και πολλές φορές αγνώστους;

Για ποιο λόγο επίσης τόσος φανατισμός με το θηλασμό; Σχεδόν όλες οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας θήλασαν χωρίς όμως να βγαίνουν και να βροντοφωνάζουν "ΕΓΩ ΘΗΛΑΖΩ". Για ποιο λόγο είμαι εγώ καλύτερη μάνα από μία που δεν θηλάζει; Υπάρχει κάποιο μέτρο;

Η μαμά μου με θήλασε για 6 μήνες την αδερφή μου όμως για 40 μέρες, οπότε εμένα με αγαπάει περισσότερο;

Είναι κρίμα να καταττάσουμε τις μανούλες σε κατηγορίες ανάλογα με το πως γέννησαν, πόσο θήλασαν, πόσες φορές δίνουν γλυκό στα παιδιά τους και όλα αυτά που πολλές φορές αποτελούν αιτία κόντρας για "διαβασμένες" μαμάδες. 

Για πολλές μαμάδες ο θηλασμός δεν είναι εύκολος. Ούτε για εμένα ήταν, ούτε για εσένα ούτε για εκείνη. Παρ'όλες τις δυσκολίες εγώ, εσύ, εκείνη αποφασίσαμε να θηλάσουμε. Κάποιες άλλες όχι. Για να πετύχει η όλη προσπάθεια πρώτα απ'όλα πρέπει να είναι καλά η μανούλα. Αν δεν αισθάνεται καλά, δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οπότε μοιραία θα καταλήξει στο να μη θηλάσει.

Αυτά είχε να σας πει μία θηλάζουσα μανούλα.